Μυστικό Μακροζωΐας


Η διαβίωση και η καθημερινότητα τη σημερινή εποχή έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας με κάθε τρόπο έχοντας σαν απώτερο σκοπό όχι μόνο τη μακροβιότητα αλλά και την δια βίου ποιότητα της ζωής μας μακριά από αρρώστιες. Είναι κοινώς γνωστό ότι πολύ βασικός παράγοντας προς αυτήν τη κατεύθυνση είναι η καθημερινή μας διατροφή.

Οι Κρητικοί επί αιώνες τώρα έχουνε διαμορφώσει ένα τρόπο διατροφής αλλά και διαβίωσης γύρω από τα προϊόντα της μάνας γης με το λάδι να έχει την πιο εξέχουσα θέση. Το λάδι το χρησιμοποιούμε κυριολεκτικά σαν πηγή ζωής. Η κατανάλωση του βρίσκει χρήση τόσο στην κουζίνα όσο και στην παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παλαιότερα οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν σαν ενυδατικό της επιδερμίδας αλλά και μαλακτικό για τα μαλλιά χαρίζοντας τους λάμψη και υγεία. Οι Κρητικοί ακόμα και σήμερα, γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες του, κάθε πρωί πίνουν μια κουταλιά λάδι συνοδευόμενο από ένα ποτήρι δροσερό νερό.

Κατά καιρούς δεκάδες επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις ευεργετικές αυτές ιδιότητες του λαδιού πιστοποιώντας τις με ανάλογες μελέτες. Μια από αυτές που κατέχει κυριαρχική θέση είναι και η περίφημη "Μελέτη των Επτά Χωρών" την οποία σχεδίασε και οργάνωσε ο Anzel Keys, η οποία όταν δημοσιεύτηκε περί τα μέσα του 1980 αποκάλυψε με σαφήνεια ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στον κόσμο. Καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινώματα ήταν πάρα πολύ σπάνια, αφού η έρευνα σε δείγμα 100.000 ατόμων στη Κρήτη έδειξε ότι οι οφειλόμενοι θάνατοι στα παραπάνω νοσήματα ήταν μόνο 9 έναντι 466 σε αντίστοιχο δείγμα στην Φιλανδία. Αυτή η απίστευτα μεγάλη αριθμητική διαφορά αποδείχτηκε, στη μελέτη, ότι κατά κύριο λόγο οφείλεται στη διατροφή των Κρητικών και κυρίως στη συχνή και καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου.

Το μυστικό κρύβεται στο Κρητικό ελαιόλαδο, το λάδι μας....